Napiwek dla kelnera nie jest przychodem restauracji
Jeżeli dane świadczenie nie jest należne podatnikowi i nie powiększa zasobu jego aktywów w sposób definitywny, to nie może być ono uznane za przychód podlegający opodatkowaniu.
Takie stanowisko przedstawił dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej z 13 czerwca 2022 r. (0111-KDIB2-1.4010.119.2022.6.BJ).
Podatnik (dalej: spółka) prowadzi na terytorium Polski działalność w zakresie usług restauracyjnych w należącym do siebie lokalu usługowym. Spółka jest czynnym podatnikiem VAT, przy czym świadczy swoje usługi dla klientów indywidualnych oraz firm (zarówno krajowych, jak i zagranicznych).
Spółka ewidencjonuje realizowaną sprzedaż na urządzeniach fiskalnych, niezależnie od tego czy jest świadczona na rzecz osób fizycznych, czy klientów będących innymi podmiotami. Oznacza to, że każda wykonana usługa potwierdzona jest paragonem fiskalnym. Zgodnie z polityką prowadzoną przez spółkę, oferowane usługi rozliczane są na podstawie ogólnodostępnego cennika bądź na zasadach wynikających z umów zawartych przez spółkę z klientami.
Częstą praktyką jest przyznawanie przez klientów napiwków pracownikom spółki, którzy ich obsługiwali. Zwyczajowo wysokość napiwku wynosi 10 proc....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta